Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Episcop Iustin la Mănăstirea „Portăriţa” Prilog: N-avem voie să deznădăjduim, ci să credem

Duminică, 9 iulie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a paraclisului de interior al Mănăstirii „Portăriţa” din Prilog, Protopopiatul Oaş, înconjurat de un sobor de preoţi.

prilog

O mănăstire cu un hram mai rar întâlnit la noi este cea din Ţara Oaşului, din satul Prilog, comuna Oraşul Nou, al cărei ocrotitoare este Maica Domnului „Portăriţa”. Mănăstirea este de călugări şi are 5 vieţuitori, stareţ fiind Protos. Cleopa Sarca.

Ieri, duminică, 9 iulie 2917, a fost mare sărbătoare în această mănăstire, dar şi în rândul credincioşilor, pentru că Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului a târnosit paraclisul de interior al mănăstirii, în prezenţa unei mari mulţimi de credincioşi, sosiţi din satele Ţării Oaşului, şi a unui important sobor de preoţi.

Au făcut parte din sobor Arhim. Dr. Timotei Bel, exarhul mănăstiresc din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Pr. Marcel Ioan Malanca, protopopul Ţării Oaşului, Protos. Cleopa Sarca, stareţul Mănăstirii, preoţi din parohiile din jur.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de muzică psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Cuvânt de învăţătură despre Evanghelia duminicii

Un cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, a vindecării celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei. Puterea lui Dumnezeu este atât de mare încât devine de necuprins cu mintea:

 „N-avem voie să deznădăjduim, ci să credem, să ne rugăm profund, să avem îndrăzneală, să nu fim fricoşi şi să luptăm pentru ca lumina, adevărul, dreptatea, normalitatea, frumuseţile lui Dumnezeu şi binefacerile Lui să fie recunoscute de oameni, să fie primite de oameni”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

„Oamenilor să li se arate bunătatea şi Harul lui Dumnezeu. Şi Lumina Duhului Sfânt să lucreze în viaţa noastră, în familie, în inimile părinţilor, ale copiilor, ale tinerilor. Suntem o ţară creştină, suntem o ţară care am supravieţuit în vremuri de restrişte, am fost ocupaţi, ne-a eliberat Dumnezeu prin credinţa şi lupta moşilor şi a strămoşilor noştri. Am fost sub regimuri dictatoriale. Ne-a eliberat Dumnezeu. Acum suntem în libertate şi în democraţie. Ne va ocroti Dumnezeu”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Distincţii şi donaţii

Stareţul Mănăstirii, Protos. Cleopa Sarca, a primit Gramata Episcopală, ca gest de recunoştinţă şi semn de preţuire din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi al Episcopiei, pentru că duce mai departe destinele acestei mănăstiri.

Diplome de recunoştinţă le-au fost înmânate binefăcătorilor mănăstirii: Victor Pop, Iacob Bumb şi Mihai Roşca.

Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin i-a fost donată, pentru Muzeul Episcopiei, icoana Maica Domnului „Tânguitoarea”, încadrată de icoanele Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Sfântul Munte Athos, între care şi icoana „Portăriţa”.

În cuvântul Său, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a mulţumit obştii mănăstirii pentru donaţie şi a reamintit că ascultarea cea mai mare pe care o au de îndeplinit părintele stareţ şi ceilalţi părinţi de la această mănăstire este construirea unei biserici de exterior, din cărămidă, monumentală şi reprezentativă pentru mănăstire, deoarece spaţiul generos din mănăstirea tip cetate permite acest lucru.

 

A.F.

Lăsaţi un răspuns