Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 30 mai 2023

„Primul ghiozdan” de la CJ pentru copiii din clasa zero

Consilierii județeni s-au întâlnit astăzi, 28 august, în ședința extraordinară a Consiliului Județean (CJ) Maramureș. Ordinea de zi a cuprins trei proiecte de hotărâre, primul dintre acestea vizând aprobarea Acordului de parteneriat între Consiliul Județean Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și unitățile administrativ – teritoriale pentru realizarea proiectului „Primul ghiozdan”.

doru dancus cjDatorită acestui proiect, aproximativ 2.175 de școlari din clasa 0 vor beneficia de „primul ghiozdan” echipat cu rechizitele necesare unui elev la început de drum. Valoarea proiectului inițiat anul trecut de consilierul județean Liliana Moga, se ridică la valoarea de 153.000 lei. În calitate de parteneri în realizarea acestui program, unitățile administrativ – teritoriale și-au exprimat acordul de a participa la cofinanțarea acestuia cu 10% din suma necesară și asigurarea distribuirii ghiozdanelor echipate cu rechizite la școlile din UAT. Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș a motivat necesitatea urgentării acestor demersuri prin faptul că vacanța este pe final, iar școlarii trebuie să intre în posesia ghiozdanelor până la data de 9 septembrie.

„Am organizat această ședință extraordinară pentru că ne-am dorit din tot sufletul ca acest proiect să se deruleze și să fie așa cum și-au dorit inițiatorii. Ghiozdanele trebuie să ajungă la copii înainte de a începe școala. Procedurile se vor derula cu rapiditate prin procedura de achiziție directă. Așadar, încercăm ca în jurul datei de 8-9 ghiozdanele vor ajunge la copilași”, a punctat Ioan Doru Dăncuș.

Punctul 2 de pe ordinea de zi a făcut referire la repartizarea sumelor din cota de 20% calculată din cotele și sumele defalcate din unele venituri ale statului pentru achitarea arieratelor pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală pe anul 2017. Potrivit acestui proiect de hotărâre, comuna Stâmtura va primi 25.660 lei pentru achitarea arieratelor, sprijin acordat de Consiliul Județean Maramureș pentru a depăși impasul financiar care face imposibilă dezvoltarea comunei, aceasta neputând să aplice proiecte de finanțare din fonduri europene și pe GAL-uri.

Prin proiectul de hotărâre numărul 3 de pe Ordinea de zi, consilierii județeni au aprobat contribuția Consiliului județean la diferite acțiuni finanțate din rezerva bugetară, și anume 74.340 lei pentru comuna Stâmtura și 153.000 lei pentru finanțarea proiectului „Primul Ghiozdan”.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Lăsaţi un răspuns