Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Din Buciumi la palat! Invitat să-și ridice premiul

Distincție acordată unui tânăr din Țara Chioarului pentru compoziție. A fost invitat la Palatul Patriarhiei pentru a participa la festivitatea de premiere și pentru a fi recompensat pentru talent și munca depusă. Este vorba de Gelu Hotea, un tânăr din Buciumi (localitate aparținătoare orașului Șomcuta Mare), care a trimis o lucrare la un concurs național de muzică bisericească și s-a clasat pe locul trei.

gelu1Gelu Hotea (18 ani), elev la Seminarul Teologic „Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, este un prieten al muzicii încă din copilărie. La vârsta de 12 ani a început să studieze pianul, apoi vioara și, în prezent, urmează cursurile Școlii Populare de Artă – secția canto clasic. Este dirijorul corului mixt „Buciumenii Chioarului” din localitatea sa natală, dar și al corului din cadrul seminarului teologic.

A compus 39 de lucrări, dar abia în toamna acestuia an Gelu Hotea a aflat că va primi un premiu. Asta după ce a trimis o lucrare („România, cântarea mea”, opus 39) la festivalul-concurs „Lăudați pe Domnul!”.

gelu hotea„Lăudați pe Domnul!” este un festival concurs național de muzică bisericească, ajuns la a XI-a ediție. Este organizat, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, de către sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale, ediția din acest an fiind dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918. Cinci coruri de renume au fost invitate. La acest festival, Maramureșul va fi reprezentat de Corul bărbătesc din Finteușu Mare – la secțiunea interpretare, iar pentru secțiunea compoziție, Gelu Hotea a fost invitat să-și ridice premiul. Festivitatea de premiere va avea loc în 27 octombrie. Atât concertul de la Palatul Patriarhiei, cât și festivitatea de premiere vor fi transmise, în direct, pe postul Trinitas TV, sâmbătă, de la ora 18:00.

„Este primul premiu care mi se acordă pe partea de compoziție. Doresc să mulțumesc familiei mele pentru răbdarea acordată, maeștrilor mei: Gabriela Ion și Andrei Baboșan, dar și colaboratorilor mei care m-au ajutat să scriu partitura:  Răzvan Timiș și Vlăduț Burde. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru cele pe care le-a rânduit și tind spre mai multe premii care vor veni după multă muncă și pasiune”, a declarat Gelu Hotea.

 

Lăsaţi un răspuns