Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 3 iunie 2023

Pestă porcină în Maramureș

Primul caz de pestă porcină africană din Maramureș a fost confirmat, astăzi, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală. Probele au fost trimise de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș.

downloadSpecialiștii DSVSA Maramureș recoltat probe biologice din gospodărie de la un porc mort și doi purcei în viață, dar având semne de boală. Probele au fost analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Maramureș au identificat genomul viral. Ca atare, specialiști ai instituției i-au eutanasiat pe cei doi porci cu semne de boală din gospodăria suspectă și a aplicat primele măsuri de restricție la nivelul exploatației suspecte.

 

Prefectul Vasile Moldovan a convocat, în această dimineață, o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor, unde s-au prezentat rezultatele preliminare ale anchetei epidemiologice și măsurile specifice aplicabile suspiciunilor de pestă porcină africană, respectiv trimiterea probelor pentru confirmarea bolii la institutul specializat din București.

Primele informații relevă faptul că suinele ajunse în gospodăria din Ieud provin din comercializarea ilicită. Concret,un maramureșean a transportat ambulant și a vândut animale venite din județe cu restricții, fără a avea autorizație de transport și documente medicale. Șeful IPJ maramureș, comisar șef de poliție Liviu-Constantin Grozavu, a precizat că au fost instituite filtre rutiere la limita cu județul Satu Mare. În acțiunea de verificare în trafic a autovehiculelor vor fi sprijiniți și de efective ale jandarmilor maramureșenilor.

La nivelul localității Ieud se aplică măsurile de restricție privind circulația animalelor, produselor și subproduselor animale și vegetale, mijloace de transport, instituirea dezinfectoarelor rutiere și pietonale, organizarea de filtre pentru controlul circulației animalelor.

.

  

Lăsaţi un răspuns