Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Centenarul într-un semn de carte

 Joi, 22 noiembrie, Biblioteca Județeană ,,Petre Dulfu” Baia Mare a găzduit  o manifestare de amploare derulată sub egida ,,Centenarul într-un semn de carte”, organizată în cadrul Proiectului județean cu participare internațională inițiat de Liceul Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare (dir. prof. Corina Sanda Muntean) și realizat împreună cu Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA), Despărțământul Șomcuta Mare și Casa Corpului Didactic Maramureș.

centenar bibliotecaEvenimentul face parte din seria manifestărilor dedicate Centenarului și s-a bucurat de un interes major din partea unităților școlare din județul Maramureș. Invitați de onoare ai manifestării au fost prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ,,Petre Dulfu” Baia Mare, prof. dr. Valentina Todoran, inspector școlar al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, prof. Gelu Todoruț, director al Casei Corpului Didactic Maramureș. Aceștia au apreciat activitățile desfășurate în cadrul proiectului și au felicitat organizatorii pentru mobilizarea pe care au reușit să o facă în mediul școlar din județul Maramureș. De menționat faptul că proiectul s-a derulat în perioada 1 septembrie-15 noiembrie a.c., iar pentru a marca încheierea lui, organizatorii au  mijlocit o întâlnire cu reprezentanții tuturor partenerilor și colaboratorilor implicați.

 

 

,,Proiectul este unul de anvergură, deoarece la realizarea lui au contribuit 28 de școli din județul Maramureș, 88 de cadre didactice și bibliotecari școlari, respectiv 810 elevi împărțiți în 59 de grupe. Aceștia au participat la proiectul internațional Bookmark Exchange 2018, inițiat de Asociația Internațională a Bibliotecarilor Școlari, și au făcut schimb de semne de carte cu școli din  Croația, Portugalia, Slovenia, Lituania, Ungaria, Irlanda și India. Semnele de carte realizate de către elevii participanți la acest proiect au avut ca tematică Centenarul României. De asemenea, a fost creat un ebook „România în 100 de imagini”, care va fi trimis școlilor partenere din străinătate, prin poșta electronică”, a punctat Onorica Tîrziu, bibliotecar în cadrul Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu”, cea care a inițiat proiectul. Participanții la festivitatea de închidere a proiectului au putut admira expoziția de fotografie realizată în holul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, reprezentând semne de carte și imagini surprinzând activitățile derulate. De asemenea, au urmărit un film de prezentare al proiectului. Invitatul surpriză al manifestării a fost clujeanul Victor Miron, cunoscut în întreaga țară pentru proiectele sale inedite de promovare a lecturii, cum ar fi campania de încurajare a cititului „Cu cărțile pe față”, desfășurată în mediul on-line. Acesta a reușit să-și atragă simpatia tuturor prin metodele inedite de promovare a lecturii.  Momentul artistic oferit publicului de elevii Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare (coordonați de dir. adj. prof. Alina Talpoș), în colaborare cu elevi de la școlile Gimnaziale ,,Nichita Stănescu” și ,,Avram Iancu”  Baia Mare (coordonați de prof. Alina Andreicuț) a încântat auditoriul. Poeziile și cântecele dedicate Centenarului sub egida ,,Din suflet pentru România” au fost răsplătite cu aplauze generoase. Manifestarea s-a încheiat cu decernarea diplomelor pentru toți care au contribuit la realizarea proiectului. ,,Este lăudabil că împreună am reușit astăzi să scriem o poveste despre prietenie, interculturalitate și patriotism, toate eforturile noastre fiind dedicate omagierii a 100 de ani de la Centenarul Marii Uniri. Am avut parte de momente înălțătoare, pe care le vom păstra în suflet și de care ne vom aminti cu plăcere”, a punctat prof. Alina Talpoș, președinta ASTREI Șomcutene.

Alina Talpoș

 

Lăsaţi un răspuns