Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

PS Iustin la hramul bisericii din Buciumi. Preot hirotonit

Duminică, 4 noiembrie, a XXII-a după Sfintele Rusalii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Buciumi.

Parohia Buciumi este din Protopopiatul Chioar și are hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” (preot paroh Ciprian Coza, secretar protopopesc).

hram la buciumi

Un mare număr de credincioşi a participat la liturghie pentru a se ruga împreună cu chiriarhul locului şi cu soborul de preoţi şi diaconi.

Din sobor au făcut parte pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi pictură sacră, pr. paroh Ciprian Coza, secretarul Protopopiatului Chioar, pr. Nicolae Tira, de la Parohia băimăreană „Naşterea Domnului”, pr. Ionuţ Pop, paroh în Ciolt, fiu al satului, pr. Mircea Lung, paroh în Mesteacăn, pr. Ioan Istrate, Parohia Moara Borşii, protopopiatul Satu Mare, a cărui preoteasă este din Buciumi, diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Buciumenii Chioarului” al bisericii. Corul a impresionat pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin prin acurateţea interpretării şi prin modul de abordare a partiturilor. „Este un cor deosebit”, a apreciat Preasfinţitul Părinte Episcop şi l-a felicitat pe tânărul dirijor şi compozitor, autor a câtorva zeci de compoziţii. La Chinonic a cântat o priceasnă renumita solistă Virginia Irimuş, fiică a satului.

ips la biciumiÎntre cei care s-au rugat în rând cu credincioşii s-au aflat Gheorghe Buda, primarul orașului Șomcuta Mare, fostul deputat Nicolae Bud, oameni de cultură din Ţara Chioarului.

În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Daniel Lucian Dascălu, pe seama Parohiei Poiana Botizii, Protopopiatul Lăpuş, el fiind profesor de religie în localitatea Lăpuşul Românesc.

Părintele paroh Ciprian Coza a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru prezenţa în mijlocul enoriaşilor din Buciumi şi a oferit, în numele credincioşilor, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii bisericii.

După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat lucrările de interior efectuate la casa parohială, care a fost primenită şi arată ca nouă.

***

Biserica din Buciumi a fost construită în urmă cu 155 de ani, din cărămidă, pe fundaţie de piatră. Ea a intrat într-un proces de restaurare, prin care urmează să se execute lucrări de drenaj, reabilitare interioară şi exterioară, refacerea picturii, a catapetesmei etc. Până acum a fost acoperit turnul, reorganizat Sfântul Altar şi construit proscomidiarul, s-a ridicat un lumânărar nou şi nu peste mult timp va sosi noul iconostas.

 

Lăsaţi un răspuns