Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 16 iulie 2024

Recomandări privind activitatea lăcaşurilor de cult pe durata stării de alertă

În Monitorul Oficial nr. 401 din 15 mai 2020, a fost publicat Ordinul nr. 1070/826/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activității în lăcașurile de cult pe perioada stării de alertă.

biserica buciumiAstfel, recomandările privind activitatea în lăcașurile de cult pe durata stării de alertă sunt:

I. Precauțiuni universal valabile

1. Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2.
2. Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafețe de 4 mp de persoană.
3. Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.
4. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool, care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult.
5. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
6. Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lăcaș.

II. Precauțiuni speciale

1. Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult; în locul acestor gesturi rituale, se va indica îngenuncherea sau înclinarea.
2. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puțin 1 m.
3. Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițiile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință.
4. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mânerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele.
5. Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși numai în aer liber, cu menținerea distanței între persoane.
6. Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.

Lăsaţi un răspuns