Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Partidul Verde protestează față de majorarea pensiilor magistraților

Sfidare la adresa pensionarilor din România. Pensiile speciale ale magistraților, cele mai mari pensii speciale acordate în țară, se vor majora cu circa 20% din februarie. Asta se va întâmpla deoarece ministrul Justiției Cătălin Predoiu a emis un ordin prin care le majorează magistraților salariile, în funcție de care sunt calculate și pensiile.

Mai precis, ministrul Cătălin Predoiu a emis un ordin în data de 30 decembrie 2021 prin care a majorat Valoarea Sectorială de Referinţă (VSR) pentru magistrați – în funcție de care se calculează salariul acestora – de la 465 de lei la 605 lei.

perPensiile speciale ale magistraților sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată, drept urmare, și pensiile speciale ale magistraților vor crește, în acest an.

Ministrul Cătălin Predoiu, cel care a semnat ordinul în acest sens, susține că astfel Ministerul Justiției va evita cheltuieli de zeci de milioane de lei pentru procese intentate de magistrați pentru recuperarea unor drepturi salariale.

Salariul mediu net pentru judecători, procurori, grefieri, personal conex, consilieri probațiune este 8.765,5 lei, înainte de Valoarea de referință Sectorială 605 lei.

Salariul mediu net pentru fiecare categorie, înainte de majorarea valorii de referință:

Judecător 13.369 lei;

Procuror 13.473 lei;

Grefier 5.232 lei;

Personal conex 2.988 lei și consilieri probațiune 4.985 lei.

Pensia medie de serviciu pentru magistrați era, în decembrie, de 20.159 lei, beneficiind de ea 4.452 de magistrați.

Partidul Verde protestează vehement față de creșterea pensiilor magistraților cu 20% în același timp în care pensiile săracilor sunt majorate cu max 10% , iar bursele elevilor sunt supuse unui tratament discriminatoriu.

„Cerem Ministrului Justiției să dea explicații publice credibile și să determine anularea acestei măsuri total inadecvate. Este o sfidare colectivă a milioane de români care nu stiu cum vor achita facturile în lunile de iarnă și primăvară. Asemenea gesturi de nesimțire guvernamentală vor atrage o ripostă severă din partea opiniei publice

Riscul major este ca aceste nemulțumiri populare justificate să alimenteze un vot în favoarea unor mișcări radicale naționalist populiste un pericol major la adresa democrației din România.

Biroul de Imagine Publică Locală a Partidului Verde Maramureș

Lăsaţi un răspuns