Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 2 mai 2024

Pagube de milioane de lei în urma precipitaţiilor. Probleme în 39 de localităţi din Maramureş

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș s-a întrunit în ședință extraordinară marți, 5 iulie, la Palatul Administrativ. Ședința a fost condusă de subprefectul Alexandru Bondrea.

cjsu (8)S-a făcut evaluarea pagubelor înregistrate în județul Maramureș în urma ploilor abundente din perioada 24 mai – 29 iunie 2016. Cele mai multe pagube s-au înregistrat în localitățile: Borșa, Dragomirești, Strâmtura, Budești, Rozavlea, Poienile Izei, Copalnic Mănăștur, Dumbrăvița, Coroieni, Vima Mică, Târgu Lăpuș, Ulmeni, Suciu de Sus, Mireșu Mare. Valoarea totală a pagubelor, înregistrate în 39 de localităţi, se ridică la suma de 7.440 mii lei.

Cele mai afectate localități au fost: Borșa, Suciu de Sus și Coroieni.

 Cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi a constat în expunerea, de către ing. șef Stelian Ivașcu (Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș), a situației în care se găsesc zidurile de sprijin ale albiei râului Săsar pe raza orașului Baia Sprie. Această situație a fost agravată în ultimul timp de precipitațiile abundente. Județul Maramureș nu s-a confruntat niciodată cu o cantitate atât de mare de precipitații, căzută într-un timp atât de scurt, precum cea din perioada 18 iunie – 4 iulie 2016, când s-au înregistrat debite de până la 152 l/s. Sunt afectate gospodăriile de pe str. Ștefan cel Mare și străzile adiacente, cu atât mai mult cu cât la albia râului Săsar din această zonă nu s-au mai executat lucrări de investiții din anii 2001-2007. În prezent, în urma demersurilor făcute, se are în vedere alocarea unor fonduri din partea Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa Cluj-Napoca, pe toată distanța afectată. Pentru a evita inundarea curților, se impune de urgență o intervenție la consolidarea zidului de sprijin, pe o distanță de 60 metri. Subprefectul Alexandru Bondrea s-a deplasat în zonă în cursul zilei de marți, 5 iulie, pentru a lua la cunoștință despre situația curentă a stricăciunilor produse de ploi. În perioada următoare se vor face demersuri și la administrația centrală pentru primirea unui sprijin necesar rezolvării acestei probleme.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Lăsaţi un răspuns