Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 25 noiembrie 2024

Sobor la hramul Mănăstirii Dealu Mare

Joi, 20 iulie 2017, sărbătoarea Sfântului şi slăvitului Prooroc Ilie Tesviteanul, Preasfinţitul  Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Dealu Mare, din Protopopiatul Lăpuş, cu ocazia hramului.

hram manastirea dealu mare

La sosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a fost primit cu mare bucurie de primarul comunei Coroieni, Gavril Ropan, îmbrăcat în costum popular din zona Suciu de Sus, de unde se trage, de grupuri de credincioşi şi credincioase îmbrăcate în costume populare, de copii, care l-au aşteptat chiriarhul locului cu pâine şi sare. Pe faţa tuturor se putea citi bucuria sosirii Episcopului la această mănăstire, una din cele șase câte există în Ţara Lăpuşului.

Un sobor ales

Din soborul de peste 35 de preoţi slujitori au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, pr. Mihai Gheduţiu, secretarul Protopopiatului Lăpuş, proin-protopop de Lăpuş pr. Ioan Ciceu, Sincel Ioil Nicoară, stareţul Mănăstirii, preoţi din parohiile lăpuşene.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

O vreme deosebit de frumoasă şi călduroasă a fost în ziua hramului Mănăstirii „Sfântul şi slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Dealu Mare, iar credincioşii s-au putut aşeza la umbra copacilor care înconjoară mănăstirea. Poate şi ziua frumoasă a făcut ca la hramul din acest an să vină un număr record de credincioşi din Ţara Lăpuşului, dar şi de mai departe, numărul lor fiind estimat la peste 3.000.

Cuvânt de învăţătură despre viaţa Sfântului şi slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul

Un cuvânt de învăţătură cuprinzător despre viaţa Sfântului, slăvitului şi marelui Prooroc Ilie Tesviteanul, însoţit de sfaturi duhovniceşti, a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului.

Referitor la ducerea poporului în rătăcire de către regele Ahab, prin închinarea la idoli, precum Baal, petrecute în vremea slăvitului şi marelui Proroc Ilie Tesviteanul, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a spus, referitor la răspunderea pe care o au conducătorii în privinţa călăuzirii lui pe calea credinţei în Dumnezeu:

 „Poporul are conducători. Conducătorii trebuie să ţină cu poporul şi cu legea lui. Nu poporul să fie dus în rătăcire de conducători. Pentru că poporul întotdeauna are dreptate, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Că simte. Are instinct unde este adevărul. Mulţimea simte şi trăieşte în comuniune cu strămoşii şi în relaţie cu Dumnezeu. Şi în relaţie cu generaţiile care vor veni. De fiecare dată, o generaţie este o verigă între cei ce au plecat şi între cei ce vor veni. Simte poporul. Intuieşte poporul şi când este dus la rătăcire. Să nu fie, să nu ne fie niciodată aşa ceva. Pentru, că iată, conducătorii de astăzi ai lumii, care se secularizează, se păgânizează, se înstrăinează, Îl alungă pe Dumnezeu din lume, încât zice lumea de astăzi: nu mai avem nevoie de Dumnezeu.”

Când Dumnezeu este alungat din lume, natura este cea care restabileşte adevărul:

„Când omenirea Îl va alunga pe Dumnezeu din lume, va ajunge în situaţia aceea, în care va fi mustrată omenirea şi pedepsită, nu de Dumnezeu, că nu e tiran, pedepsită de însăşi creaţia lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu trimite încercările, dă drumul stihiilor. Lasă să se manifeste haotic şi atunci se răzbună natura. Natura devine duşmanul omului când omul încalcă legile ei, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Că natura şi necuvântătoarele păzesc legile lui Dumnezeu, aşa cum le-a aşezat Dumnezeu. Oamenii, însă, cu toate că au raţiune şi înţelepciune, calcă şi falsifică legile lui Dumnezeu. Le calcă în picioare. Şi atunci, dacă şi conducătorii, şi poporul cad din credinţa moşilor şi a strămoşilor, atunci pot veni încercări cutremurătoare şi înspăimântătoare. Să nu fie. Să ne ferească Dumnezeu de aşa ceva. Noi să ne ţinem legea cu orice preţ. Până la sacrificiu. Suntem datori”, a spus în încheiere Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Hirotesirea stareţului Ioil

Stareţul Ioil Nicoară a fost hirotesit protosinghel, pentru felul cum gospodăreşte mănăstirea şi pentru încheierea studiilor universitare teologice.

La rândul său, noul protosinghel Ioil a dăruit Preasfinţitului Episcop Iustin, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană cu Sfântul Iosif Mărturisitorul, ocrotitorul Episcopiei.

A. F.

 

 

 

Lăsaţi un răspuns