Probele de apa recoltate ( paraului Valea Rosie, raurile Baita, Lapus si Somes) au fost analizate în laboratorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, sustin reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU). Rezultatele au aratat ca apa paraului Valea Rosie si a raului Baita se încadreaza în parametrii de calitate ( limitele claselor de calitate I–V), caracteristica specifica acestor cursuri de apa.
Pe raurile Lapus si Somes regimul calitatii apelor s-a mentinut în intervalul obisnuit si specific regimului hidrologic caracteristic apelor mari, se arata intr-un comunicat al CJSU. Fenomenul deversarii accidentale a fost generat de contextul hidrometeorologic înregistrat în ultima perioada în bazinul hidrografic, respectiv precipitatii substantiale, scurgeri de apa pe rauri si afluenti, specific situatiilor de ape mari si de structurile geologice din perimetrul minier subteran în care prin infiltratii s-au produs acumulari de apa pluviala în spatele unor materiale (suspensii si aluviuni) rezultate din prabusiri interne ale galeriilor.
În aceasta dimineata, pe tunelul de debusare se evacua, pe canalul de aductiune o cantitate de apa, (volum de apa care curge zilnic pe canal si care era preluat de statia de tratare a apei.), iar aspectul Vaii Rosii si al Vaii Baita fiind unul de culoare aproximativ galbuie, asociata cu culoarea rezultata din turbiditatea apei în conditii de precipitatii.
Impactul generat de deversarea apelor de mina asupra calitatii paraului Valea Rosie si raul Baita a avut un caracter limitat si efect local doar pe raul Baita. Nu s-a produs mortalitate piscicola si nu a avut efect transfrontalier. Angajatii operatorului statiei de tratare a apei au efectuat lucrari pentru decolmatarea canalului de aductiune (suspenii, aluviuni si plutitori).