Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 5 mai 2024

Viceprimarul de Vişeu strange semnaturi pana se pronunta Înalta Curte

Adrian Nicolae Filip, viceprimar al orașului Vișeu de Sus (UNPR) și fost consilier local, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI). Cu toate că ANI a finalizat raportul de incompatibilitate încă din 2014, Filip s-a adresat instanţei, iar procesul încă nu a fost finalizat. De 7 luni, dosarul lui Filip zace la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

adrian-filip00

Cazul vine după ce Filip a fost depistat că deținea în același timp funcția de ales local și asociat de firmă. Mai mult, în calitate de agent economic, Filip a încheiat contrat cu Primăria Vișeu de Sus pentru executarea de lucrări.

 

Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier local, societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată a deținut calitatea de asociat (19 mai 2010 – 20 iulie 2011), iar soția sa a deținut atât calitatea de asociat (5 martie 2009 – 20 iulie 2011), cât și funcția de administrator (5 martie 2009 – 10 octombrie 2011), a încheiat cu Primăria Orașului Vișeu de Sus contracte de executare lucrări, în valoare totală de 288.292,03 lei, se arată într-un comunicat al ANI. „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, mai arată ANI.

Raportul ANI a fost atacat în instanţă. În vara anului trecut, Curtea de Apel Cluj a dat dreptate Agenţiei de Integritate, sentinţa fiind executorie, însă Filip a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Din luna iulie şi până acum doarul lui Filip încă nu a primit termen de judecată.

Pana cand instanta se va pronunta, Filip se gandeste la o noua candidatura, insa, de aceasta data pentru functia de primar al orasului Viseu de Sus. Chiar daca a fost la conducerea organizatiei locale a UNPR, Filip a inceput sa stranga semnaturi pentru o candidatura din postura de independent in alegerile de la inceputul lunii iunie.

Lăsaţi un răspuns