Duminică, 22 mai 2016, cu începere de la ora 9,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Parohia Culcea, Protopopiatul Chioar, în prezenţa unui mare sobor de preoţi slujitori, din care au făcut parte pr. Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, pr. Mircea Conţ, paroh, alţi preoţi din Baia Mare şi parohiile învecinate.
Târnosirea bisericii a fost făcută după toată rânduiala, în prezenţa unui mare număr de credincioşi, veniţi să se roage împreună cu Arhiereul şi preoţii slujitori, dar şi să asiste la un eveniment atât de important şi de rar din viaţa oricărei parohii – târnosirea unei biserici.
În Sfânta Masă, construită din nou, din marmură, ce are icoane pictate, după modelul din mozaic al bisericii din Eghina a Sfântului Nectarie, au fost aşezate cu sfinţenie Sfinte Moaşte ale Sfinţilor Mucenici de la Niculiţel şi Documentele de sfinţire, din 1961 şi 2016, puse în Sfânta Masă într-un tub de inox, ca să nu ruginească, şi pecetluite cu ceară. Pe Sfânta Masă, în cele patru colţuri, au fost aşezate icoanele din marmură ale celor patru Sfinţi Evanghelişti. Sfânta Masă a fost spălată în mai multe rânduri şi unsă cu Sfântul şi Marele Mir. Cu Sfântul şi Marele Mir a fost unsă biserica în şapte părţi. Cu ocazia târnosirii, biserica a primit, alături de hramurile vechi, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, şi al treilea hram, Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, pentru că 2016 a fost declarat an comemorativ dedicat acestui Sfânt de către Patriarhia Română.
Într-un scurt cuvânt ocazionat de acest eveniment, P.S. Iustin Sigheteanul a explicat credincioşilor, veniţi la hram din satele Chioarului şi chiar mai de departe, între Gabriel Zetea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, primarul Emilian Pop, care în ce constă târnosirea unei biserici, cum primeşte ea sfinţenie şi puterea de a sfinţi pe cei ce intră în ea.
Biserica din Parohia Culcea a fost zidită între anii 1938-1939, iar târnosirea ei are loc ca urmare a multor lucrări făcute, între anii 2010-2016, executate cu binecuvântarea şi sub îndrumarea P.S. Iustin Sigheteanul, de credincioşii păstoriţi de tânărul preot Mircea Conţ. Este vorba, mai întâi, de reorganizarea Sfântului Altar şi a Sfintei Mese după rânduiala străveche ortodoxă, cu mobilier nou, a unei solei noi, a iconostasului sculptat în lemn de tei şi împodobit cu icoane noi, înlocuirea ferestrelor vechi cu altele noi, cu vitralii, refacerea în totalitate a exteriorului şi renovarea acoperişului, construirea unui lumânărar nou, a unor alei largi în jurul bisericii şi a gardului de împrejmuire. Toate s-au executat pe cheltuiala bunilor credincioşi, a Consiliului Judeţean şi a Secretariatului de Stat pentru Culte şi cu ajutorul unor binefăcători.
Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată pe o scenă în aer liber, pe un timp frumos şi călduros, de către Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, în sobor de peste 25 de preoţi slujitori, din care au mai făcut parte arhim. dr. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei „Sfânta Treime” din Baia Mare, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial, pr. Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, preotul paroh Mircea Conţ şi preoţi invitaţi din parohiile din jur.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Arhanghelii” a preoţimii din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, dirijată de pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu.
In cuvântul de învăţătură, rostit la momentul pricesnei, P.S. Iustin Sigheteanul s-a referit la pericopa evanghelică a duminicii, a slăbănogului, vindecat la scăldătoarea Vitezda de Iisus Mântuitorul, după 38 de ani de suferinţă, explicând mulţimii de credincioşi în ce context biblic şi de ce s-a întâmplat această minune.
Pentru strădanie şi jertfelnicie, preotul paroh Mircea Conţ a fost distins cu rangul de stavrofor, iar binefăcătorii au primit diplome de recunoştinţă.
P.S. Iustin Sigheteanul a primit în dar o icoană a primului hram al bisericii, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, pentru a completa zestrea de icoane a muzeului Eparhiei.
Andrei Fărcaş