Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

Autorii jafului de pe Gutai au fost retinuti

Ioan Ursut- retinut de oamenii legii

Ioan Ursut- retinut de oamenii legii

PE MANA POLITIEI. Politistii si procurorii maramureseni sunt in ancheta, dupa ce au reusit sa

Ioan Ursut

Ioan Ursut

puna mana pe autorii jafului de pe muntele Gutai, cand au oprit in trafic o masina de transport valori din care au sustras trei saci cu bani. Din autovehiculul blindat, ce apartinea firmei G4S au fost sustrasi un miliard lei.Investigatiile efectuate au dus la identificarea autorilor faptei. Este vorba de o retea bine organizata. Capul retelei – Ioan Ursut, un roman, care in anii comunismului a fugit in Italia si care a dat mai multe spargeri in tarile europene, fiind inchis de mai multe ori pana acum. Dupa mai multe investigatii, capul retelei a fost retinut si anchetat la Parchet. Impreuna cu acesta a mai fost retinut un italian, in varsta de 54 de ani, ambii fiind capturati la Satu Mare.

Ioan Ursut este din Maramures. Acesta si presupusul sau complice sunt cunoscuti cu antecedente penale. La Propunerea PArchetului de pe langa Tribunalul Maramures, cei doi au fost dusi la instanta pentru a fi prezentati in fata magistratilor, cu propunere de arestare preventiva.

Reamintim cititorilor filmul evenimentelor. In dimineata zilei de 15 septembrie 2009, la ora 07.48, politia a fost sesizata prin Serviciul Unic de Urgenta 112 ca pe DN 18, in directia Baia Mare – Sighetu Marmatiei, pe Varful Gutai, a avut loc un incident in care a fost implicata o autospeciala destinata transportului de valori. Indivizi mascati care simulau efectuarea unui control rutier au oprit pe DN 18 mai multe autoturisme. „Din informatiile pe care le detinem este vorba despre sase indivizi care purtau uniforme kaki si veste reflectorizante. O autospeciala care apartine unei societati de transport valori a oprit si ea. Din primele verificari efectuate s-a stabilit ca unul dintre cei trei angajati ai firmei a coborat din masina de transport valori, nerespectand astfel procedura”, spunea atunci Voichita Zehan, purtatorul de cuvant al IPJ Maramures.

Atacatorii au imobilizat si dezarmat insotitorii, unul dintre ei a urcat la volan si a condus masina pe un drum laturalnic, la cateva sute de metri de drumul national. Apoi au luat banii din autospeciala si i-au incuiat in compartimentul tezaur al acesteia pe cei trei angajati ai firmei si au parasit zona cu un autoturism de teren. Ulterior s-a dovedit ca erau mai multe masini implicate, unele furate din Baia Mare cu putin timp inainte. Nici suma furata nu a fost aflata pana acum, nefiind comunicata, oficial. Se vorbea de peste un miliard de lei dar Ioan Isac, comandantul IPJ Maramures, a declarat ca s-au furat 3 saci cu bani, in care erau 240.000 de lei. Era vorba de pensiile pentru zona Sighetu Marmatiei – Viseu dar se spune ca in duba erau si banii unei firme private.

Infractor angajat la biserica. Ioan Ursut este nascut in Maramures, in Baia Mare. In 1983 fuge in Italia cu prietena lui, dat intra intr-o grupare de traficanti de tigari. Este inselat cu 20.000 de marci de un italian – traficant de tigari. Il omoara in bataie pe italian si este condamnat in lipsa la 18 ani de inchisoare. Ursut fuge in Suedia unde cere azil politic insa cererea lui este respinsa. Cu toate acestea, Ursut se stabileste in Suedia, unde comite mai multe infractiuni. Esate condamnat pentru detinere ilegala de arme si intentie de jaf, dar evadeaza – fuge de la inchisoarea Norkkoping, in pantaloni scurti, amenintand gardienii cu un pistol facut din lemn. Este prins a doua zi, dar, dupa un an si patru luni evadeaza pentru a doua oara. Ramane in libertate o luna, dupa care este implicat intr-o crima si arestat din nou. Este condamnat la 8 ani pentru tentativa de omor. In 19991 reuseste sa evadeze din puscarie, dupa o tentativa precedenta esuata.

A reusit sa scape de detentie, insa nu pentru multa vreme. Daca presupusa fapta savarsita in Maramures se confirma, Ursut risca sa ramana ani grei dupa gratii.

Lăsaţi un răspuns