Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ploi torentiale si vijelii prognozate pentru Maramures

Vremea se strica, sustin meteorologii. Institutia Prefectului a primit   o informare meteorologica in care se anunta ploi torentiale si vijelii in Maramures. Aceste fenomene meteorologice vor fi asociate cu descarcari electrice si caderi de grindina. Avertizarea este valabila in intervalul 19 iunie, ora 10.00- 20 iunie, ora 03.00. In adresa se mentioneaza ca, in aceasta perioada, instabilitatea atmsofecrica se va accentua treptat si vor fi semnalate averse, intensificari ale vantului care vor lua aspect de vijelie, descarcari electrice si izolat grindina. Cantitatile de apa vor depasi, local 15-20 l/mp si chiar 50 l/mp.

Sandu Pocol, prefectul judetului, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), a solicitat informarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si pregatirea echipelor de interventie. De asemenea, au fost avertizati si membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramures.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta recomanda  cetatenilor sa isi inchida ferestrele de la locuinte si alte categorii de constructii.  La deplasarea in afara locuintelor, populatia este necesar sa evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate in constructie, copacilor, stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura care pot fi dislocate de rafalele de vant si care le pot pune viata in pericol.  O atentie deosebita trebuie acordata si sarpantelor de pe blocurile de locuinte, ce pot fi smulse de rafalele de vant puternic si pot pune in pericol viata persoanelor care trec sau se afla prin acele zone. Proprietarii de autovehicule sunt sfatuiti sa nu-si parcheze masinile sub copacii izolati sau in apropierea unor arbori care se pot fi prabusiti de rafalele de vant  si produce daune acestora.

Aceeasi sugestie este de a nu lasa autoturismele nesupravegheate in apropierea stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura ce pot fi dislocate, precum si a imobilelor aflate in constructie sau care sunt dezafectate si care se pot prabusi pe autovehicule. In cazul afectarii de vantul puternic al unor stalpi de la retele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetatenii sunt indemnati sa nu atinga acesti stalpi sau firele cazute la pamant. Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112, aparitia unor probleme generate de intensificarile de vant sau de precipitatiile sub forma de aversa. Suntem in perioada de weekend, iar  turistii care se aventureaza pe trasee montane li se indica sa isi anunte prezenta in zona jandarmilor montani si salvamontistilor si sa renunte la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute pentru a nu fi pusi in situatia de a fi expusi unor pericole care sa le puna in primejdie viata. Nu se recomanda camparea corturilor in apropierea podurilor, podetelor sau a unor vai din zonele de deal si de munte. Precipitatiile de ploaie, cu caracter torential pot conduce la formarea de torenti pe versanti si cresterea debitelor unor vai, antrenand material lemnos, deseuri sau aluviuni care pot contribui la colmatarea podurilor sau podetelor. In acest context, este de evitat lasarea autovehiculelor pe podetele aferente, din fata gospodariilor si anexelor proprii. Echipe de interventie sunt pregatite sa remedieze eventualele deficiente care pot aparea in retelele de furnizare a energiei electrice, apa si canalizare, gaz si telefonie.

Situatia hidrometeorologica va fi monitorizata permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operational al ISU Maramures si de angajatii din dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures.

Lăsaţi un răspuns