Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

Contract semnat pentru proiectul de gestionare al deseurilor

semnare contract

semnare contract

Contractul de finantare a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Maramures” a fost semnat, ieri, in cabinetul presedintelui Consiliului Judetean (CJ). Alaturi de Zamfir Ciceu, presedintele CJ Maramures, au fost prezenti la semnarea documentelor cei doi vicepresedinti Emil Marinescu si Gabriel Zetea, managerul judetului, dar si Ioan Stegeran, primarul comunei Farcasa.

 

Zamfir Ciceu a declarat ca proiectul este al doilea ca marime din judet, iar licitatia va fi organizata in 19 februarie, daca lucrurile decurg normal. „Pana in acest moment s-au efectuat achizitii pentru partea de proiectare si asistenta tehnica. Avem in aceasta luna partea de audit si pe urma vom lansa managementul proiectului. Daca proiectantul isi va respecta termenul contractual de predare al proiectului, respectiv 2 februarie, imediat vom lansa procedura de achizitie publica. Este al doilea proiect ca marime in judet, dupa cel de apa-canal si cred ca are cea mai valoare din Romania la o astfel de categorie”, a declarat Ciceu. De asemenea, primarul Stegeran a afirmat ca, in aceasta primavera va fi realizat si drumul de acces catre depozitul din satul Sarbi.

Semnarea contractului la CJ va fi urmata de transmiterea documentelor catre Ministerul Mediului pentru o ultima semnatura care va permite demararea proiectului.

 

Gropile de gunoi vor fi inchise

Despre acest proiect se vorbeste inca din 2005, insa a suferit mai multe modificari fata de forma initiala. Modificari au fost aduse si in ceea ce priveste suma prinsain acest proiect. ~n 2011, valoarea proiectului a ajuns la 71.000.000 de euro, insa finantarea a fost semnata pentru  suma de 51.740.637 euro, faraTVA.

Proiectul consta in investitii in sectorul de gestionare al deseurilor incluzand si inchiderea depozitelor urbane neconforme existente in orase. Proiectul va cuprinde toate masurile necesare privind colectarea deseurilor, selectarea, transportul, transferul, tratarea, precum si depozitarea deseurilor.

 

Trei statii de transfer pentru deseuri

 

Proiectul vizeaza colectarea selective a deseurilor in patru zone din judet, constructia a trei statii de transfer< una in Moisei (31.000 tone/an), alta in Targu Lapus (10.000 tone/an), dar si la Sighetu Marmatiei (25.000 tone/an). De asemenea, in localitatea Sarbi (comuna Farcasa), va fi contruit un centru de management integrat al deseurilor, care include si un depozit ecologic (150.000 tone/an), o statie de tratare si o linie de sortare (32.000 tone/an), dar si construirea unui statii de sortare la Sighetu Marmatiei (22.000 tone/an). Conform proiectului, vor fi realizate 7 centre de colectare a deseurilor voluminoase (Baia Mare, Targu Lapus, Seini, Somcuta Mare, Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus si Borsa. Odata cu demararea acestui proiect vor fi inchise si reabilitate depozitele neconforme de la Arinies – Borsa, Rohia – Targu Lapus, Satu Nou de Jos – Baia Mare, Seini, Teplita – Sighetu Marmatiei si Viseu de Sus.

 

200 de locuri de munca infiintate prin proiect

 

Reprezentantii CJ Maramures sustin ca implementarea acestui proiect va duce atat la rezolvarea  problemelor privind colectarea si procesarea deseurilor, dar si la infiintarea unor noi locuri de munca. Conform autoritatilor judetene, proiectul face posibila crearea a aproximativ 200 locuri de munca.

Valoarea totala a proiectului este de 51.740.637 euro, faraTVA, din care valoarea eligibila POS Mediu< 47.036.482 euro, reprezentand finantare nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala in valoare de 39.275.463 euro, finantare nerambursabila de la bugetul de stat- in valoare de 7.290.654 euro si contributia financiara de la bugetele locale in valoare de 470.365 euro. Contributia financiara a CJ Maramures, beneficiarul acestui proiect, este de 4.704.155 euro. Din aceasta suma, 4.704.155 de euro reprezinta cheltuieli eligibile nefinantate prin POS Mediu.

Proiectul va cuprinde toate masurile necesare privind colectarea deseurilor, colectarea separata, transportul, transferul, tratarea precum si depozitarea deseurilor. Proiectul va fi sprijinit de un cadru institutional imbunatatit bazat pe management regional si va lua in considerare nevoia unui grad ridicat de constientizare si participare publica. Intreaga populatie a judetului, de aproximativ 512.964 de locuitori, va fi acoperita de acest proiect.

Lăsaţi un răspuns