Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Şcoala de Vară “Moş Pupăză” în Valea Stejarului

Intalnire cu tema “Promovarea Tarii Maramuresului”

 

Luni, 21 martie, Institutia Prefectului- Judetul Maramures si Peter Hurley, presedintele Asociatiei Interculturale de Traditii, au organizat o intalnire de lucru cu tema “Promovarea Tarii Maramuresului”.

prefe

Instituţia Prefectului arată că în perioada 15- 21 august, Asociatia Interculturala de Traditii, desfasoara in Tara Maramuresului un proiect cu trei componente: microevenimente organizate de primarii, in genul sezatorilor; Scoala de Vara “Mos Pupaza” in Valea Stejarului cuprinzand cursuri pe diferite specializari si trei concerte.

 

Irlandezul indragostit de judetul nostru, Peter Hurley, a atras multi turisti straini in Maramures, starnidu-le interesul prin activitatile desfasurate pana in prezent. Scopul acestei intalniri a fost de a prezenta proiectul care se va desfasura in luna august a acestui an.

“Sunt aici sa va povestesc despre programul propus pentru perioada 15- 21 august 2016 in Maramures. Este o campanie care are trei elemente si este foarte importanta conjunctura in care putem sa ne unificam fortele pentru a face nu numai o campanie sau un proiect bine, dar si o parte din puntea care trebuie facuta intre cei care locuiesc in sate si cei care locuiesc la oras. In prezent, viata satului este sustinuta din bani trimisi din strainatate, dar nicidecum din productiile agricole. Asadar, proiectul despre care vorbim, se incadreaza in aceasta idee, este o cauza pe care o sustin de mai multi ani. O solutie pentru economia locala a satului este o colaborare intre sateni, sa comercializeze impreuna produsele pe care le fac, si o colaborare intre sateni si oamenii de la oras care ar putea si ar dori si ar trebui sa cumpere produsele lor. Si pentru o astfel de comuniune, trebuie sa ii provocam si sa incurajam o relatie mai stransa, una economica. Deci noi vorbim despre un eveniment a carui idee este de a aduce un plus economiei”, a precizat Peter Hurley.

 

Prezent la intalnire a fost si vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, care sustine proiectul prezentat de irlandezul Peter Hurley. “Am avut in saptamanile care au trecut mai multe intalniri in care Peter mi-a explicat in detaliu ce inseamna acest proiect si eu il consider unul extreme de generos. Intr-adevar exista mai multe componente, dar lucrul care mi-a atras cel mai mult atentia este partea de incurajare a economiei locale, a mestesugurilor care se pierd in judetul Maramures si s-au pierdut in ultimii 25 de ani intr-o masura in care cu greu va fi recuperata. Tocmai de aceea cred ca acest proiect trebuie sprijinit de Consiliul Judetean financiar in primul si primul rand, pentru ca el presupune anumite costuri. In prezent, Consiliul Judetean are posibilitatea de a ajuta, cred ca trebuie sa fim acolo, sa fim parteneri, un parteneriat care va fi aprobat in sedinta de consiliu, urmand a fi discutate si aspectele legate de partea financiara. Sunt bucuros ca putem inca o data sa vorbim astazi despre ceva ce promoveaza judetul Maramures nu doar la nivel cultural, ci partea de a incuraja atelierele pe care vreti sa le propuneti pentru mestesugari, pentru cei care vor sa invete si este un lucru nou, despre care cred ca ar trebui sa incepem sa vorbim ca o traditie. Succes”, a mentionat Zetea.

 

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a precizat ca astfel de proiecte se vor desfasura si in celelalte zone ale judetului, tot in colaborare cu Peter Hurley. “Acest proiect se poate transforma intr-o componenta economica. Judetul Maramures, prin ceea ce este el astazi, prin ceea ce produce, si prin oamenii pe care ii are, sunt doua componente pe care daca cineva le aduce impreuna, lucrurile se schimba. Este laudabil tot proiectul tau si faptul ca am inceput sa pricepem ceea ce inseamna Maramuresul si dezvoltarea rurala a noastra. Este important sa implicam si copiii, sa fie parte din acest proiect, ca sa poata duce mai departe toata aceasta traditie. Eu iti spun in felul urmator: componenta aceasta poate da judetului o alta dimeniusne de a fi perceput. Pe viitor vreau sa organizam, sa implementam acest proiect si sa avem intalniri si in celelalte zone ale judetului. Iti multumesc foarte mult pentru aceasta deschidere si intelegere a ta si simt si vad in ochii tai ca iubesti in dimensiunea lui Maramuresul asta asa cum il simti”, a declarat prefectul Anton Rohian.

 

In cadrul acestei intalniri, Peter Hurley a prezentat participantilor si conceptul de “Branding general pentru Maramuresul rural”, care serveste ca “umbrela de comunicare” pentru diverse activitati locale: festivaluri, produse, turism etc, sub denumirea de MARANEAOS.

 

La intalnire au participat reprezentantii agentiilor de turism: Sfara Tours, Ideal Tour, Kristakis Travel, Eximtur, Mara International Tour, Optimal Travel, Style Travel, ai Centrului local de informare turistica Vadu –Izei, reprezentanti ai primariei Cupseni, ai Muzeului de Atnografie si Arta Populara, mesteri populari, reprezentanti ai Consiliului Judetean Maramures si ai Serviciului de Turism, domnul Ioan Marchis- directorul Directiei Judetene de Cultura, Mihaela Vrabete- director al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara “ Tara Maramuresului”, Irina Stan- presedinte al Asociatiei Agroturistice Sapanta, Mirela Badea- presedinte al Asociatiei “Zestrea Maramuresului”, Petru Vlasin- primar Vadu Izei, Constantin Dragomir- viceprimar Cupseni si Marian Gheorghe- consilier judetean.

Lăsaţi un răspuns