Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

10 ani de SMURD în Maramureș

Astăzi se împlinesc 10 ani de la operaţionalizarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în Maramureş, cu patru echipaje- unul de Terapie Intensivă Mobilă- TIM, în cadrul Detașamentului de Pompieri Baia Mare și trei de prim ajutor calificat- EPA, la Detașamentele de Pompieri Baia Mare și Sighetu Marmației, respectiv Secția de Pompieri Vișeu de Sus.

10 ani de smurdPersonalul S.M.U.R.D. Maramureş a primit „botezul focului” încă din primele clipe de funcţionare ale serviciului, fiind chemat în ajutor la un accident rutier, cu nouă victime, petrecut în apropiere de oraşul Cavnic.
A fost o intervenţie desfăşurată împreună cu Detaşamentul de Pompieri Baia Mare şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean. Echipajele S.M.U.R.D. – unul de terapie intensivă şi unul de prim ajutor – au plecat direct de la ceremonia de inaugurare, care urma să înceapă pe platoul din faţa Palatului Administrativ. Victimele au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Şi la S.M.U.R.D. Vişeu de Sus alarma a sunat chiar în timpul ceremoniei oficiale de inaugurare a serviciului. Pompierii-paramedici au salvat atunci un bărbat cu fracturi la membrele inferioare, care căzuse între stânci, într-o zonă greu accesibilă, la circa 15 kilometri de oraş. După ce salvatorii l-au purtat cu targa pe o distanţă de câţiva kilometri, bărbatul a fost transportat la Spitalul Orăşenesc din Vişeu de Sus.
De atunci, alte cinci echipaje de prim ajutor calificat au fost operaționalizate în cadrul Pichetului de Pompieri Târgu Lăpuș, Gărzii nr. 2 de Intervenție Bogdan Vodă, Gărzii nr. 2 de Intervenție Fărcașa, Gărzii nr. 2 de Intervenție Borșa, respectiv Punctelor de Lucru Cavnic și Șomcuta Mare.


În cei zece ani de activitate medicii, asistenţii şi pompierii-paramedici S.M.U.R.D. au intrat în conştiinţa maramureşenilor ca simboluri ale speranţei, ale ajutorului venit rapid în cele mai grele clipe. Personalul serviciului a fost la datorie 24 de ore din 24 şi a intervenit cu profesionalism şi promptitudine pentru salvarea celor aflaţi la nevoie.

Lăsaţi un răspuns