Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

PS Mihail al Australiei si Noii Zeelande ospete de seama in Maramures

Un oaspete de seamă a vizitat Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Este vorba de Preasfinţitul Părinte Mihail al Australiei şi Noii Zeelande. În timpul şederii în Maramureş, PS Mihail a vizitat Centrul Eparhial din Baia Mare, a avut o întâlnire cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Întâistătătorul Eparhiei, cu care a discutat timp îndelungat despre păstorirea în străinătate şi în ţara noastră.

O importantă parte a vizitei s-a petrecut la Mănăstirea Rohia, pe care oaspetele important, aflat pentru prima dată şi în Maramureş, nu o vizitase până acum. Aici s-a întreţinut cu arhim. dr. Macarie Motogna, egumenul sfântului locaş de închinare şi rugăciune, cu vieţuitori ai mănăstirii, Preasfinţia Sa cunoscând viaţa mănăstirească de la vârsta de 20 de ani. PS Mihail a fost impresionat de biblioteca Mănăstirii, de chilia Monahului Nicolae Delarohia, de biserica aflată în fază de pictură, de muzeu şi de Centrul Cultural „N. Steinhardt”, în construcţie.

O impresie minunată i-a lăsat Mănăstirea Bârsana, unde a vizitat complexul monahal, unicat în România, o mănăstire care a devenit foarte cunoscută în ţară şi străinătate prin cele peste 10 edificii din lemn pe care le are, adevărate opere monumentale în lemn, unice pe Pământ, una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din România, un monument al Ortodoxiei româneşti din punct de vedere arhitectural şi spiritual. În timpul pelerinajului, PS Mihail a fost însoţit de PS Arhiereu-vicar dr. Iustin Sigheteanul, pr. dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial, arhid. Andrei Pop, secretar eparhial, şi arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial.

 

Au slujit la Catedrala Episcopală

Evenimentele au continuat la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde a fost mare sărbătoare. Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte dr. Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, şi Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Australiei şi Noii Zeelande. Din sobor au fost parte pr. dr. Vasile Augustin, vicar administrativ, pr. dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial, pr. Gavril Băban, inspector pentru catehizare, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, pr. Marian Crainic, protopop de Carei, preoţii slujitori ai Catedralei, arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial, arhid. Andrei Pop, secretar eparhial, arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu. La începutul Sfintei Liturghii a fost hirotesit întru ipodiacon tânărul teolog Radu H. Cu această ocazie a mai fost hirotonit întru preot diaconul Ioan Ilie Bucşa, pe seama Parohiei Vima Mică, Protopopiatul Lăpuş, care ocupă această parohie în urma concursului organizat de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Cu multă bucurie şi dragoste părintească a vorbit credincioşilor din Catedrala arhiplină Preasfinţitul Părinte Mihail, care a felicitat pe toţi cei din Catedrală pentru că au ocazia să participe şi să se roage împreună cu ierarhii la asemenea Liturghii Arhiereşti deosebit de frumoase, cu un cor deosebit. Cuvântul Ierarhului s-a îndreptat apoi la explicarea pericopei evanghelice. Preasfinţitul Părinte a transmis credincioşilor mai multe învăţături duhovniceşti necesare intrării în Postul Mare. Ierarhul slujitor pe plaiuri îndepărtate şi-a exprimat convingerea că enoriaşii maramureşeni se vor ruga de acum înainte şi pentru credincioşii ortodocşi români din Australia şi Noua Zeelandă, unii dintre ei fiind plecaţi acolo din rândurile păstoriţilor din această Episcopie. Acolo departe, ei păstrează limba, portul şi obiceiurile de acasă, şi, mai ales, credinţa ortodoxă în comunităţile mici din care fac parte.

nouazelanda

PS Mihail a fost distins în Maramureş

Preasfinţitului Părinte Mihail i-a fost înmânată, de Preasfinţitul Părinte dr. Iustin Sigheteanul, Crucea Voievodală Maramureşeană pentru arhierei şi clerici, precum şi albumul „Mănăstirile – Chivote ale credinţei”.

 

Preasfinţitul Părinte dr. Iustin Sigheteanul a mulţumit importantului oaspete pentru vizita făcută şi pentru frumoasele cuvinte adresate credincioşilor maramureşeni şi l-a invitat să mai viziteze Maramureşul şi Satu Mare, pentru că sunt locuri binecuvântate. Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la numit, pe 1 ianuarie 2008, în funcţia de vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor. La 5 martie 2008, a fost ales în scaunul de episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Slujba de hirotonire a avut loc în Duminica Floriilor, pe 20 aprilie 2008, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, şi a fost întronizat la sărbătoare hramului Catedralei Episcopale „Sfinţii Petru şi Pavel” din Melbourne. Ceremonia de întronizare a fost oficiată de o delegaţie, formată din înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Lăsaţi un răspuns